UPDATE | FOTO-VIDEO. Parlamentul României a eliminat pensiile speciale ale senatorilor și deputaților – DOCUMENT

Publicat: 26/06/2023, 14:50
Actualizat: 26/06/2023, 16:58

Parlamentul s-a întrunit, luni, în şedinţă comună pentru a supune la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. 

UPDATE ora 14:40 – Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, după votul dat luni în Parlament.

Au fost 382 de voturi pentru eliminarea pensiilor speciale.

Citiți AICI forma trimisă spre promulgare.

UPDATE ora 14:30 – Diana Șoșoacă a fluierat și a sunat dintr-un clopoțel pe toată durata dezbaterii și votului

Deputata ex-AUR Diana Șoșoacă a întrerupt de mai multe ori dezbaterile Parlamentului. A fluierat și a sunat dintr-un clopoțel, în repetate rânduri.

„Pensiile speciale sunt o minciună. Legea este neconstituțională!”, a strigat ea.

Senatoarea Diana Șoșoacă / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Senatoarea Diana Șoșoacă / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

UPDATE ora 14:00 – A început şedinţa comună pentru proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor

Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis.

Şedinţa a fost deschisă cu intonarea imnului naţional, cu ocazia Zilei Drapelului.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat luni după şedinţa conducerii partidului că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi daţi afară din partid. (Detalii suplimentare aici…)

La rândul lui, senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni, după şedinţa conducerii partidului, că în PSD nu există o decizie privind excluderea din partid a celor care nu votează eliminarea pensiilor parlamentarilor şi că speră că şi la PNL faptul că apartenenţa la partid înseamnă şi disciplină de partid să fie suficient de important pentru a nu se ajunge la astfel de sancţiuni.

”Nu s-a discutat despre sancţiuni. Cel puţin, în ceea ce ne priveşte, am dovedit că avem o abordare firească de grup şi ne subsumăm intereselor generale ale societăţii”, a spus Lucian Romaşcanu.

Ședință în Parlament pentru eliminarea pensiilor senatorilor și deputaților / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Ședință în Parlament pentru eliminarea pensiilor senatorilor și deputaților / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

În cursul zilei de joi, 22 iunie, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 8 voturi „pentru” şi o abţinere.

Potrivit unui anunţ oficial al PSD, la şedința comună de luni va lua parte şi preşedintele social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu.

„E nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem”

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a emis, joi, un raport de adoptare la proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor parlamentarilor, iniţiat de către deputatul PSD Alfred Simonis. În comisie au fost 8 voturi „pentru” adoptarea proiectului şi o abţinere, a reprezentantului AUR.

Raportul de adoptare al Comisiei poate fi accesat AICI.

Proiectul de lege prevede abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

„Capitolul XI Indemnizaţia pentru limită de vârstă, conţinând articolele 49 şi 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă”, potrivit raportului favorabil la proiectul de lege.

CAPITOLUL XI „Indemnizaţia pentru limită de vârstă”, care a fost abrogat, prevedea la art. 49 următoarele:

„(1) Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate, după caz, în anexele nr. 5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

(2) Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizaţiei pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizaţii brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exerciţiul mandatului.

(4) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.

(5) Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

(6) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv,cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizaţie pentru limită de vârstă mai mică, se menţine indemnizaţia pentru limită de vârstă aflată în plată.

(7) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

(8) Indemnizaţia pentru limită de vârstă reprezintă venit din altă sursă, în înţelesul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

(9) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, şi se plăteşte de acestea. (10)Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz. (11)Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme metodologice, aprobate de Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Art. 50 al Capitolului XI, care a fost, de asemenea, abrogat, prevedea că „nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 49, deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289 -291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 -257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare”.

În raportul favorabil al Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor se precizează că „de la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârsta acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”.

Legile privind pensiile speciale vor fi adoptate până la sfârșitul sesiunii parlamentare

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că legile privind pensiile speciale, pensiile parlamentarilor şi cumulul pensiei cu salariul vor fi adoptate până la sfârşitul sesiunii parlamentare, arătând că miniştrii liberali vor fi prezenţi, luni, la toate activităţile guvernamentale şi parlamentare.

Despre impozitul de 15% din legea pensiilor speciale pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net pe economie, șeful Senatului a precizat că acesta va fi aprobat, pentru că a fost agreat şi este singura măsură care duce la îndeplinirea jalonului din PNRR.

Încercarea din 2021

În februarie 2021, Parlamentul a adoptat un alt proiect de lege care elimina pensiile speciale pentru deputați și senatori. ​

Curtea Constituţională a României a decis însă, în mai 2022, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, din cauza procedurii prin care a fost adoptată.

Judecătorii CCR explicau în motivarea deciziei că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Legea pensiilor speciale, ”bomba” care poate bloca justiția. Președintele CSM, despre ce nu acceptă magistrații: ”Etapizarea e discriminare”

EXCLUSIV VIDEO | Fără reforma pensiilor speciale, rămânem fără fonduri UE. Anca Dragu: ”Uitați de banii din PNRR, 95% nu-i încasăm, 5% este hazard”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat peste 99,7%
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”